Hörapparatens och hörapparatsbatteriernas historia
Bloggartiklar

Hörapparatens och hörapparatsbatteriernas historia

Från den första örontrumpeten till elektroniska hörapparater med små hörapparatsbatterier.

Redan på 1700 talet uppfanns den första hörapparaten. Men det var långt kvar innan man började använda batterier till hörapparater. På den tiden använde man helt enkelt en tratt, eller så kallad örontrumpet.

Utvecklingen mot moderna hörapparater började med att telefonen gjorde entré. Tekniken kunde användas för hörapparater och den första elektriska hörapparaten presenterades 1898. Under andra slutet av 1900-talet, började den digitala hörapparaten som drevs av hörapparatsbatterier distribueras till allmänheten kommersiellt. Uppfinningen av en liten mikrofon, sändare, digital signalbehandling via elektroniskt chip samt utveckling av microdatatekniken har gett hörapparaten sin nuvarande form.

I slutet av 1800-talet blev användning av örontrumpeter allt vanligare. Hopfällbara koniska örontrumpeter gjordes på beställning av instrumentmakare. Välkända modeller under perioden var Townsend Trumpet, tillverkad av hörselpedagogen John Townshend. Det första företaget att påbörja kommersiell produktion av örontrumpet grundades av Frederick C. Rein i London år 1800. Rein tillverkade också talrör. Dessa hjälpte till att förstärka ljudet, samtidigt som den var mindre än örontrumpeten som var mer skrymmande. Senare kom dock mindre och smidigare örontrumpeter. Rein fick även i uppdrag att utforma en speciell akustisk stol för Kungen av Portugal, John VI 1819. Den bestod av en tron utformad med snidade armar som såg ut som de öppnade lejongap. Dessa hål fångade upp ljudet, som överfördes till tronens baksida via ett rör, och vidare in i kungens öra! Detta torde vara en av de mest stilfulla hörapparaterna genom tiderna. 

I slutet av 1800-talet kom det akustiska hornet, bestående av ett rör som hade två ändar, en kon som fångade ljudet, och en mindre för att passa i örat. Mot slutet av 1800-talet,blev dolda hörapparater allt populärare. Rein tillverkade många modeller som hans akustiska pannband, där hörapparaten var listig dolda i håret eller huvudbonad. Den tillverkades i en mängd olika former. Idag är dessa klenoder populära samlarobjekt. Hörapparater var också gömda i soffor, kläder och accessoarer. Trenden gick mot allt större osynlighet för att dölja användarens funktionshinder från andra.

De första elektriska hörapparaterna konstruerades efter uppfinningen av telefonen och mikrofonen under 1870-talet och 1880-talet. Tekniken inom telefon gjorde att en akustisk signal kunde ändras. Telefoner kunde styra ljudstyrka, frekvens och förvrängning av ljud. Dessa förmågor användes i skapandet av hörapparaterna. Men fortfarande inga hörapparatsbatterier.

Den första elektriska hörapparaten, kallad Akouphone, byggdes av Miller Reese Hutchison i 1898. Han använde en kolsändare, så att hörapparaten kunde vara bärbar. Kolsändaren användes för att förstärka ljudet genom att använda en svag signal och med hjälp av elektrisk ström göra den till en stark signal. En av de första tillverkarna av elektroniskt förstärkta hörapparaten var Siemens redan 1913. Deras hörapparater var skrymmande och inte direkt bärbara. De var ungefär lika stora som en tjock bok, och hade en högtalare som skulle sättas fast i örat.

Den första hörapparaten med vakumrör patenterades av Earl Hanson 1920. Den kallades Vactuphone och använde telefonsändare för att förvandla tal till elektriska signaler. Efter att signalen omvandlades förstärktes den när den flyttas till mottagaren. Hörapparaten vägde 3,5 kilo, vilket gjorde den något så när bärbar. Marconi i England och Western Electric i USA började marknadsföra dessa typer av hörapparater 1923. Ännu ingen plats på marknaden för oss som säljer hörapparatsbatterier…

Under 1920- och 1930-talet blev hörapparater med vakumrör mer framgångsrika och började minska i storlek med bättre teknik. Den första bärbara hörapparaten med hjälp av sugrör-teknik började säljas i England 1936 och ett år senare i Amerika. På 1930-talet började hörapparater att bli populära för allmänheten. Multi i London patenterade den första hörapparaten att använda automatisk förstärkningsreglering. Samma företag införde en bärbar version 1948. Militära tekniska framsteg som inträffade under andra världskriget hjälpte utvecklingen av hörapparater.

Utvecklingen av transistorer 1948 av Bell Laboratories ledde till stora förbättringar av hörapparaten. Transistorn uppfanns av John Bardeen, Walter Brattain och William Shockley. Transistorer skapades för att ersätta vakuumrör. De var små, krävde mindre hörapparatsbatterier och hade mindre distorsion och blev mindre varma än deras föregångare.

Raytheon tillverkade transistorer och var ett av de första företagen att massproducera transistorer till hela Amerika. Raytheon insåg att deras hörapparat bara varade kortsiktigt och började sälja vakuumröret igen tillsammans med transistorn I hörapparater för att få längre driftstid.

Tekniken att sätta transistorer i hörapparater med hörapparatsbatterier utvecklades så snabbt att den inte riktigt provades tillräckligt. Det man senare fann var att transistorer inte tålde fukt. På grund av fukten kunde hörapparaten gå sönder efter några veckor. För att förhindra detta belades transistorn med en beläggning för att skydda den mot fukt.

Zenith var det första företaget att inse problemet med transistorer var kroppsvärmen. Efter att ha kommit till denna slutsats var dom först att leverera en ny typ av transistor 1952, kallad Microtone Transimatic och Maico Transist 1954.

Från och med början av 1960-talet skapade Bell Telephone Laboratories en teknik för att skapa både tal och ljudsignaler på en dator. På grund av storleken av digitala datorer var processen för att få denna teknik till hörapparater extremt långsam. Framskridandet av audio-talsignalen tog också längre tid än längden på av själva elektriska signalen. För att få den effekt som krävs för att bearbeta ljud krävdes en dator. Detta gjorde det nästan omöjligt att tänka tanken att hörapparater skulle kunna göras till något som skulle kunna passa på ett öra.

Under 1970-talet skapades mikroprocessorn som bidragit till att möjliggöra miniatyrisering av hörapparaten. Dessutom utvecklade forskaren Edgar Villchur så kallad flerkanals amplitud kompression. Denna teknik kunde justera ljudet så att ljud som var mer intensiv försvagades och ljud som var svaga blev starkare. Systemet med flerkanals amplitud kompression skulle senare användas som grundläggande konstruktion för de första hörapparaterna som använde digital teknik. Nu börjar också hörapparatsbatterierna bli en kommersiell produkt.

En annan pionjär inom hörselhjäp var Daniel Graupe, som utvecklade den sex-kanaliga hörapparaten. Den sex-kanaliga hörapparaten hade 1975 digital styrning av frekvensen i alla kanaler. Elektro-akustiska egenskaperna hos hörapparaterna kunde ändras genom en enkel knapptryckning. Användaren kunde enkelt justera ljudet beroende på omgivande miljö.Skapandet av höghastighets digital-array processorer som används i minidatorer öppnade dörren för framsteg inom digitala hörapparater. Dessa minidatorer kunde bearbeta ljudsignaler vid hastigheter som motsvarade realtid. År 1982 skapades vid City University i New York den första I realtid fullt digitala hörapparaten. Utrustningen innehöll en digital array-processor och en minidator. Dessa bestod av en FM-radiosändare och radiomottagare. Utrustningen hade en förbindelse mellan den enskilde genom en sändare på kroppen ansluten genom en kabel till öronmikrofonen och mottagaren.

Den första kommersiella digitala hörapparaten skapades 1987 av Nicolet Corporation. Hörapparaten innehöll en kroppsburen processor som hade en trådanslutning med ett öra monterad och en givare. Men Nicolet Corporations hörapparat var inte framgångsrik och företaget fick lägga ner. Två år senare, 1989, var bakom örat (BTE) digital hörapparat lanserad. Nu behövde sedan länge alla hörapparater ett hörapparatsbatteri.

Bell Laboratories utvecklade en hybrid digital-analog-hörapparat. Produkten såldes till ReSound Corporation. När hörapparaten introduserades på marknaden, var det enormt framgångsrik. Denna utveckling har bidragit till stora förändringar för hörapparaten.

Efter framgången med Resound Corporation, började andra företag producera hybrid-hörapparater som inkluderade analoga förstärkare, som styrdes digitalt. Det fanns många fördelar med att dessa hörapparater, som att lagra parameterinställningar, inställningar för olika akustiska miljöer, och mer avancerade metoder för signalering, det som ingår flerkanals kompression.

Nästa milstolpe var att skapa en helt digital hörapparat. Oticon utvecklade den första digitala hörapparaten i 1995, men det var bara till audiologiska forskningscentra för forskning på digital teknik i sfären av akustisk förstärkning. Senso var den första kommersiellt framgångsrika modellen av en helt digital, hörapparat, och skapades av Widex 1996. Efter framgången med Senso började Oticon marknadsföra sin egen hörapparat, DigiFocus. Nuvarande digitala hörapparater är programmerbara vilket möjliggör att reglera ljudet på egen hand, utan användning av en separat styrning. Hörapparaten kan nu anpassa sig beroende på vilken miljö det är i och ofta behöver inte ens en fysisk volymknapp.

Nyligen utvecklade Apple ett "Made for iPhone hörapparat" (MFI) program som gör det möjligt för användare av MFI digitala hörapparater att streama telefonsamtal, musik och podcaster direkt från iOS-enheter till hörapparaten.

Utvecklingen av försäljningen av batterier till hörapparater har också drastiskt förändrats senaste 5 – 10 åren med e handelns intåg I vårt samhälle . Tidigare såldes hörapparatsbatterier över disk i Apotek, men nu säljs ungefär hälften av alla hörapparatsbatterier I Sverige över internet, och självfallet till betydligt lägre pris än tidigare.

Relaterade artiklar
Hörselnedsättning - du är inte ensam

Hörselnedsättning - du är inte ensam

Läs mer
Vanliga frågor om hörapparatsbatterier

Vanliga frågor om hörapparatsbatterier

Läs mer
Accessory Line's hörapparatsbatterier

Accessory Line's hörapparatsbatterier

Läs mer